KÉRDÉSEK – VÁLASZOK

1. Miért járjon gyermekem Alapozó terápiára, amikor focizik/karatézik?

Az Alapozó terápia az idegrendszert stimuláló torna. A gyermekek csecsemő koruk óta a mozgáson keresztül ismerik meg a körülöttük lévő világot, az egyszerűbb mozgásoktól jutnak el a bonyolultig, így alakítják ki és járatják be az idegi kapcsolatokat, amik majd iskolás korban az olvasáshoz, íráshoz, számoláshoz kellenek.

Ha ezek az összeköttetések nem alakulnak ki, mert nem kúszott, nem mászott, vagy nem gyakorolta ezeket a mozgásokat eleget, akkor a gyermek nehezen tanul az iskolában. Eleinte még felveszi a versenyt a többiekkel, de aztán egyre jobban lemarad és ez a különbség csak egyre inkább növekszik.

Az Alapozó terápia az alapokat adja meg. Kiépíti a hiányzó idegi kapcsolatokat és megerősíti azokat. Minél korábban kezdjük el a fejlesztést, annál hatékonyabb. Azoknak a gyerekeknek sem árt, akik jól mozognak, mert a kapcsolatokat megerősíti, így az összeköttetések gyorsabbá válnak.

2. Mennyi ideig kell járnia a tornára? 

A terápia időtartama gyerekenként változó. A terápia elején egy felmérést készítünk, ami tájékoztat arról, hol tart a gyermek a mozgásfejlődésben. Mivel a torna az idegrendszerre hat, minél több ingert kap, annál hatásosabb a változás. Ez a gyermek korától is függ. Általában a terápia  1-1/2 1 évig tart.

3. Miért nem hall a gyermekem, ha ép a hallása?

Kisgyermekkorban a leggyakoribb betegség a felsőlégúti hurut, a nátha,mely megkeseríti az éppen közösségbe kerülő gyermekek és szüleik életét.
Miért van ez így?
A születéskor az immunrendszerünk még fejletlen, kb. 6 éves korra fejlődik ki teljesen…A védekezőképesség kialakulásában aktív részt vállal az orrmandula és a garatmandula a többi nyirokszerv mellett. Sajnos az orrmandula már születéskor nagyobb helyet foglal el az orrgaratban, mint annak a mérete azt megengedi. Ezért „szörtyögnek” már gyakran egészségesen is az újszülöttek.Amikor a nyirokszervek így az orrmandula, garatmandula is dolgoznak, szűrik a fertőzést, megnagyobbodnak, vérellátottságuk fokozódik, és még szűkebbe lesz a hely, ahol el tudnak helyezkedni. A z orrüreg jó szellőzésére pedig különösen nagy szükség van. Csak akkor tudunk jól lélegezni, tisztán hallani ha a szellőzés tökéletes. Ha náthásak vagyunk, az ide nyíló melléküregek és a fülkürtön keresztül a dobüreg szellőzése zavart szenved, romlik azok funkciója. Tehát náthás állapotban a kezelés célja a jó szellőzés helyreállítása mielőbb, különben fennáll a középfülgyulladás és az arcüreggyulladás veszélye. Ha a szellőzési zavar tarósan fennáll, vagy gyakran ismétlődik, kialakul az a tünet, hogy hol jobban, hol kevésbé folyik a gyermek orra, vagy csak dugult, és zavar támad a beszédmegértésben, vagy figyelmetlennek látszik, a fejlődésben lemarad. Ilyenkor a szellőzés helyreállításának radikális módja az orrmandula kivétele.
4. Mit tehetnénk, hogy elkerüljük az orrmandula műtétet?

Mivel tudjuk megakadályozni, hogy kerüljük el a műtétet, vagy legalább próbáljuk minél későbbi életkorra halasztani ezt a megoldást?

Ilyenkor a nagyon fontos feladat az orrfújás mielőbbi helyes készség szintű megtanulása és alkalmazása is a megfelelő gyógyszeres kezelés, és orrporszívózás mellett.

Sokat tud segíteni főleg a még nem jól orrot fújó gyermekeknél az orrüreg kitisztítására a PROETZ kezelés.

Ez az eljárás az orrüreg fekvő helyzetben való orrporszívózása, kombinálva az egyik orrfélbe fiziológiás sóoldat óvatos csöpögtetésével. Ilyenkor az orrban kialakuló nyomásváltozás során a melléküregek fölött áthaladva a folyadék magához szívja a szájadékot is elzáró váladékot,megnyitva ezáltal annak szellőzését. A kezelést közben otthon is kell folytatni tengervizes és lelohasztó orrspray, inhalálás,szükségszerinti köptető és melegítés, inhalálás rendszeres alkalmazása mellett.

A Proetz kezelés előtt a váladékot hidegpárával fellazítjuk, ezzel is segítve az inhalálás során a megfelelő be és kilégzés ritmusának megtanulását.

Ezután a fekvő helyzetben a már beszélni tudó gyermekeket „K” betűs szavak kimondására biztatjuk, ennek az a lényege, hogy nem csorog hátra fekvő helyzetben sem a váladék, sem a sóoldat ez által el tudjuk kerülni annak kellemetlen megköhögtető hatását, és a szívás erejét is fokozni tudjuk. A még nem beszélő gyermeket, akivel még nem is tudjuk pontosan megbeszélni,hogy mi fog történni természetesen sírni szokott, ami hatásában megfelel a beszédnek,nyugtató szavakkal tudjuk közben őt bíztatni.

Maga a kezelés fájdalommal nem kell, hogy járjon, az orrba került víz hasonló a strand medencéjében felszívott víz érzetéhez. Néha utána a nyomásváltozás miatt rövid ideig fejfájás jelentkezhet, amit lelohasztó orrcsepp alkalmazásával és melegítéssel általában gyorsan meg tudunk szűntetni.

Ezt a kezelést, ha semmi akut gyulladás kialakulásának a veszélye nem fenyeget, heti egy alkalommal szoktuk megismételni. Néha sajnos kuraszerű , akár 5-6 alkalom is szükséges az eredmény eléréséhez, amit fülkürthurutnál, a dobüreg szellőzésének objektív mérésével tudunk mérni.

A kezelés mellett, ha a helyes orrfújási technikát a gyermek elsajátítja, sokat tehetünk a kevesebb hiányzásért, és a fejlődésben elmaradás elkerüléséért.

5. Mi az AIT/FST rövidítés jelentése?

Az AIT egy mozaikszó, az Auditory Integration Training rövidítése. Az FST pedig a Filtered Sound Trainingé.  Magyarul mi a Hallási Figyelem Tréninget használjuk, de van aki “hallásébresztésnek ” hívja.

Az AIT Dr. Guy Berard fül-orr-gégész munkája, melyet audiokinetron készüléken alkalmazott, míg ennek XXI. századi, számítógépes változata az FST, mely  Berard tanítványainak alkotása.

 

 


Az alábbi űrlap kitöltésével elküldheti kérdését:[contact-form 1 “Kapcsolati űrlap 1”]

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress