Hallási figyelem tréning (AIT/FST)

 

FILTERED SOUND TRAINING

 

Az Audition Integration Tréning (AIT)  Dr. Guy Berard (francia fül-orr-gégész) nevéhez fűződik, aki saját hallásproblémáját oldotta meg e módszer segítségével. Ez egy elektronikusan modulált zene, melynek segítségével hatékonyabbá teszi a hallási feldolgozást.

Az ő tanítványa és munkatársa Rosalie Seymour,  aki továbbfejlesztette Berard Audiokinetron készülékét és a kor elvárásaihoz igazodva megalkotta számítógépes változatát, az FST-t. (Filtered Sound Training)

A Hallási Figyelem Tréning Magyarországon  2011-ben kerül bevezetésre. Rosalie Seymour közel 20 magyar terapeutának tanította be ezt a módszert.

A tréning 10 napon át kétszer 30 perc zenehallgatás, amit előzetes felmérés után a terapeuta állít össze.

A Tréning alkalmazható gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt, a következő esetekben:

 • Beszédészlelési probléma
 • Beszédészlelési zavar
 • Hallászavar
 • Megkésett beszédfejlődés
 • Hallási túlérzékenység (fájdalmas hallás, túlhallás)
 • Halláscsökkenés ill. -károsodás
 • Figyelemzavar
 • Diszlexia
 • Diszgráfia
 • Autizmus
 • Down-szindróma
A módszer az egész személyiségre hat, ezért javítja
 • a viselkedés problémákat
 • a vizuális észlelést
 • az alak-háttér megkülönböztetést
 • a szerialitást

Sok, tanulási problémával küzdő gyermek mutat nehézséget az auditív feldolgozás területén. Ennek tünete lehet a hallási figyelmetlenség, az elmaradó válasz egy hallási ingerre, gyenge auditív memória, probléma a beszédhang-betű megfeleltetéssel vagy a helyesírással, továbbá a megkésett vagy zavart beszéd és nyelvi fejlődés.

Ezeket a gyerekeket sokszor figyelmetlennek tartják, mert nem reagálnak a hallott információra. Tovább nehezíti a helyzetüket, ha a környezeti zajból kell kiszűrniük a beszélő hangját.

A gyenge auditív feldolgozás  nem csupán a tanulási nehézségben mutatkozik meg, hanem magatartásproblémákat, hiperkinetikus -, vagy figyelemzavart is eredményezhet. Az ilyen gyermekek túlérzékenyek a hangokra, elfáradnak a nagy zajtól, visszahúzódnak a társaságban, esetleg agresszívvé válhatnak, így védekeznek a fájdalmas hangokkal szemben.

A tréning megkezdése előtt orvosi vizsgálatra van szükség!

Audiometrikus  által készített 10 frekvencián mért audiometria segítségével állítja össze a terapeuta a gyermek/felnőtt számára az egyéni programot.

A speciálisan összeállított, modulált zeneszámok hallgatása, mintegy masszázsként hat a fülben. A hangból jövő energiát használjuk fel, hogy a nem működő sejteket újra energetizáljuk és így visszaállítsuk az eredeti állapotot.

Ez a módszer hatásos lehet gyermekeknél, de zajos környezetben dolgozó felnőtteknél és az idős korral járó halláscsökkenés kezelésére is.

A terápia a PORTA FST segítségével már otthon is elérhető.

Az első 30 percet együtt hallgatjuk meg és utána azoknak a gyerekeknek, akik hagyják magukon a fejhallgatót, leköthetők erre az időre és szülői közreműködéssel meg tudják hallgatni a programot,  otthon folytatják a tréninget a terapeuta segítségével.

 

Egy szülő tapasztalatai a terápia során:

Kisfiam 5 éves lesz. Gyakori felső légúti problémák miatt romlott a hallása, gyakran nem figyelt, visszakérdezett, ha beszéltek hozzá. Az óvodában magatartási problémái voltak, gyakran félreértette társait. Ha konfliktusba keveredett, azt verekedéssel próbálta megoldani. Zavarta az óvodai csoportban a sok gyerek hangoskodása. Beszéde későn indult, most sem tud tisztán beszélni. A fülészeti vizsgálaton hallási figyelem tréninget ajánlottak neki.

1. nap

Mindig mozgékony volt, most mégis nyugodtan,szívesen hallgatta a napi kétszer fél óra zenét. Az első zenehallgatás után már észre vehető volt, hogy többet beszélt, mint szokott, produkálta magát. Amit még megfigyeltem, hogy sokkal többet kellett ölelgetni, gyakran odabújt hozzám.

2.nap

Egész nap rám tapad, puszilgat. Sokkal jobban és többet alszik, mint szokott, a délutáni és az esti alvásnál is. Terápia után kicsit felpörög, de hamar lenyugszik. Néhány szót rosszabbul ejt, mint előtte, de kezd új szavakat is használni. Terápia alatt ütögeti a jobb fülét. Sokkal figyelmesebb lett!

3.nap

Átmentünk az unokatestvéréhez, akit eddig gyakran bántott. Most mindenki csodálkozására, egy hangos szó sem volt, sőt bocsánatot kért, ha úgy érezte, hogy bántotta. Sokkal kezelhetőbb!!

4.nap

Sokat beszél. Néha nem érteni, mit mond, mert halandzsázik, vagy motyog az orra alatt. Viszont egyre hosszabb mondatokban beszél, gyakran új szavakat használ. Az alvás eddig mindig probléma volt. Egyedül nem akart maradni, most minden hiszti nélkül, mese után egyedül elalszik.

5.nap

Fáradékony, sokat pihen. Jobban figyel rám, belenéz a szemembe, ha mondok neki valamit. Segítőkész, új szokásai vannak, új játékokat talál ki. Jobb a koordinációja. A zenehallgatás közben még dobálja a kirakókat.

6.nap

Ez egy élénk nap volt. Ma erősödött a dacossága, ami öltözködésnél és az összepakolásnál figyelhető meg. Ma sokat esett.

7.nap

Ma rosszabbul beszél, mint máskor, de sok új szót használ. Viszont, a k hangot, amit eddig nem tudott kimondani, nagyon szépen ejti. Sokkal jobb lett az étvágya, szagolgatja az ételt. Nagyon sok gyümölcsöt evett! Ha hangosan szólok hozzá  befogja a fülét.

8-9.nap

Kirándulni voltunk. Sokat játszott idegen gyerekekkel is, amit eddig nem tett. Magabiztosabb lett. A majálison egyedül be mert menni az ugrálóvárba, amit eddig nem csinált, igaz végig figyelt bennünket, hogy ott ne hagyjuk. Amikor egy idegen kislány fellökte, nem torolta meg, nem ütött vissza.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress